Amikor Isten megteremtette az első embert, így szólt: "Nem jó az embernek egyedül", és teremtett neki egy nőt - hozzá hasonlóan - a földből, és Lilithnek nevezte el. Azok azonban hamarosan veszekedni kezdtek. A nő így szólt a férfihoz: nem akarok alattad lenni. A férfi azt mondta: nem akarok alattad lenni, inkább feletted, mert megérdemled, hogy alulmaradj, én pedig felül. A nő így válaszolt: egyformák vagyunk, mivel mindketten a földből vétettünk. De nem hallgattak egymásra. Amikor Lilith rájött erre, kimondta Isten különleges nevét, és felemelkedett a levegőbe. Ádám hívta teremtőjét, és azt mondta: Világ Ura, a nő, akit nekem adtál, elment tőlem..." 

Lilith, az első nő, akit Isten még Éva előtt teremtett. A monda szerint később Samael felesége lett. Ezzel a "sötétség úrnőjévé" vált, a pusztulás és a halál démonává kiáltották ki. Azt is tartották róla, hogy a paradicsomi kígyót használta fel arra, hogy Évával beszéljen, sőt az a hír is járta, hogy ő maga volt a kígyó. Kétségtelen, hogy Lilithnek tudása volt: ismerte Isten különleges nevét, és ki is ejtette. Bemutatta hatalmát, majd elment, és lemondott a hatalomról.Lilith szeme kék, gyönyörű nőként írják le, meztelen felsőtesttel, és gyönyörű, hosszú hajjal. Néha szárnyakat is ábrázolnak hozzá. Az ókori sumér domborzatokon több szarvat is tettek a fejére. 

Lilith perspektívái:- a Nagy Anya, aki uralkodik a test, a természet, az anyag, az ösztönök, a termékenység és a szexualitás felett- a Lamastum, a Gyermekevő- Istár, a Nagy Csábító, a Szent Szajha, a Nagy Istennő papnője- a Nagy Istennő, mint metafizikai szimbólum: eggyé válás, transzcendencia, és isteni minőség- Lilith mint tudás, egyfelől démonizált (hasadás és sokaság), másfelől beavató (intuíció és bölcsesség)- Lilith, a démonok anyja, az Éj Királynője. A zsidó legenda azonosította Sába királynőjét Lilith-tel, a pusztító démonnal. Jób könyvének arámi fordítása egyformává teszi őt Lilith-tel.

az oldal nem létezik