az oldal megszünt!!!

Főoldal » 2012 » Április » 14 » JAPÁN ŐSMONDA
10:15 AM
JAPÁN ŐSMONDA

 A tengeri tajték

Az égi istenek megbízták IDZANAGIT és IDZANAMIT, hogy alkossák meg a világot.

Mily nehéz feladat! Hiszen a világmindenség még az őskáosz állapotában volt, s a határtalan, sűrű és olajos óceánhoz hasonlított. A magasban nyúltózott a könnyebb részecskékből álló ÉG. Más nem is létezett.

Idzanagi és Idzanami az ősóceánban itt-ott lebegő életcsírákból születtek, éppúgy, mint az őket megelőzően az égi istenek. Idzanagi, a férfiistenség és társnője, Idzanami azon tanakodtak égi lakukban, hogyan tudnák feladatukat végrehajtani.

Égi tutajukon széltében-hosszában beutazták birodalmukat, de semmit sem találtak, ami a földhöz hasonlított volna.

- Ha létezik föld, annak a mélyben kell lennie, ahová a legnehezebb részecskék hullanak - gondolták.

Fölkerekedtek hát, s megkeresték az ezernyi drágakővel ékesített, ezernyi fénysugártól ragyogó égi jáde lándzsát, s ezzel, mint egy hosszú rúddal tapogatták ki az ismeretlen mélységeket. Amikor a lándzsa hegye az óceán felszínéhez ért, Idzanagi és Idzanami úgy forgatták azt, mint keverőlapátot az üstben. A tajtékos óceán egyre sűrűbbé vált, majd megalvadt, kristályai összetapadtak.

Az istenségek kihúzták a lándzsát, és az arról lehulló csöppekből született ONOGORO szigete, amelynek neve azt jelenti " a magától összesűrűsödött sziget".

Szálljunk alá, telepedjünk le ezen a szigeten, és folytassuk a munkát_ javasolta Idzanagi. A két istenség egy szivárványhídon lebocsátkozott, és birtokba vette új lakóhelyét. Elhatározták, hogy összeházasodnak, új földeket teremtenek, melyeket szilárdan lehorgonyoznak Onogoro közelében.

Mielőtt egybekeltek volna, Idzanagi és Idzanami bejárták Onogorot, hogy jelképesen birtokba vegyék. Idzanami JOBBFELÉ Idzanagi pedig BALFELÉ indult, s amikor találkoztak, az asszony felkiáltott:

- Mily öröm, hogy összeházasodtam veled Idzanagi!

- Szerencsétlen! - rivallt rá a másik. - Nem lett volna szabad elsőként megszólalnod, hiszen te asszony vagy! Kezdjük újra a szertartást!

Ekkor már minden rendben zajlott le, és Idzanagi haragja is megenyhült. Még sok-sok szigetet teremtettek, az elsők azonban - mivel az istenasszony meggondolatlanul megszólalt az esküvőn -, annyira formátlanok voltak, hogy hagyták őket visszaolvadni az óceánba. A következőből keletkezett Japán szigete.

Kategória: Ősmondák | Megtekintések száma: 464 | Hozzáadta:: Liza | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
az oldal nem létezik